Tradisjonell mat i Grønland
Hvilken mat bør du prøve på Grønland? Hva er den vanligste maten som selges på lokale restauranter?
Finn ut hotellpriser på Grønland
Det grønlandske kjøkkenet
Grønlandsk gastronomi er fortsatt sterkt påvirket av det tradisjonelle inuittkjøkkenet, som hovedsakelig er basert på lokal mat som kan fanges på Grønland.
Derfor er sjømat, spesielt fisk, hval- og selkjøtt, reker og i stor grad reinkjøtt, det vanligste på menyen.
Det danske kjøkkenet er hovedsakelig preget av frokost og snacks. Smørrebrødet er også svært populært på Grønland, et smørbrød som vanligvis lages av svart eller grovt brød og toppes med alt fra ost til fisk.
Nasjonalretten
Den grønlandske og inuitiske nasjonalretten er suaasat-suppe, som ofte spises hjemme, men som også tilbys på restauranter.
Den svært næringsrike suppen inneholder sel-, hval- eller reinkjøtt, supplert med sjøfuglkjøtt. Den lages ofte ved å kombinere alle ingrediensene nevnt ovenfor.
Poteter tilsettes, og suppen kan gjøres enda sterkere ved å tilsette ris.
Andre grønlandske spesialiteter
Følgende retter finnes for eksempel på den vanlige grønlandske menyen.
- Fersk fisk - oftest torsk og laks
- Reinsdyrkjøtt - det finnes en betydelig reinsdyrbestand på Sør-Grønland, og reinsdyrkjøtt er den vanligste ingrediensen i det grønlandske kjøkkenet etter fisk
- Hvalkjøtt - svært populært i områdene nord for polarsirkelen, inkludert den berømte retten mattuk, som bare består av hvalskinn med et fettlag under huden
- Selkjøtt - vanligvis som tilbehør til supper eller andre kjøttretter
- Annen sjømat - i tillegg til fisk og hval er det grønlandske kjøkkenet svært rikt på reker og blåskjell
- Lammekjøtt - spesielt i sør er lammekjøtt med rosmarin populært. Faktisk er det rikelig med sauer på de sørlige øyene.
- Blåbær og kråkebær - de eneste spiselige fruktene som vokser i naturen (spesielt på Sør-Grønland), og som er populære desserter
Drikkevarer
Grønland har ingen kjente bryggerier eller destillerier, og det finnes ingen typiske lokale limonader.
Den mest solgte søte drikken er den danske limonaden Faxe Kondi.
Grønlenderne drikker en god del alkohol, særlig vodka og importert øl.
Den typiske alkoholholdige drikken kalles Greenland coffee, som er en cocktail laget av kaffeshots tilsatt Kahlua, whisky, Grand Marnier og pisket krem.
Hvordan spise som en lokal innbygger
Det finnes ikke mange tradisjonelle restauranter på Grønland. Grønlenderne går gjerne på kafé, som du finner i alle de større bygdene.
De bedre restaurantene for turister finner du hovedsakelig på hotellene.
Lokalbefolkningen spiser uansett hovedsakelig hjemme.
Det finnes ingen kjente hurtigmatrestauranter på Grønland.
Vanlige priser på restauranter
En middag på restaurant koster ca. 200 kr per person, inkludert drikke.
Eksempler på priser:
- Hovedrett (fisk eller reinsdyrkjøtt) - 170 dkk
- Utenlandsk mat (vanligvis pizza eller pasta) - 150 kr
- Sjømat - 150 kr
- Lokalt øl 0,5 liter - 70 kr
Mat fra supermarkeder
Det finnes supermarkeder i alle byene, og med tanke på Grønlands avsidesliggende beliggenhet er de velassorterte.
I de største byene, som har mer enn 3000 innbyggere, er det som regel flere supermarkeder samtidig. Det er alltid i disse supermarkedene du finner det største utvalget av varer:
- Brugseni
- Pisiffik
De mindre supermarkedene på Grønland har følgende merker:
- Spar
- Akiki
- Pilersuisoq
Butikkene har som regel et svært bredt utvalg av hermetikk, ris, pasta, poteter og frosset kjøtt av alle slag.
Av ferskvarene har supermarkedene logisk nok det største utvalget av sjømat.
På den annen side er utvalget av frukt og spesielt grønnsaker svært dårlig, ettersom de bare importeres frosset til Grønland.
Noen spørsmål igjen?
Hvis du har spørsmål eller kommentarer til artikkelen...