Tradisjonell mat i Malta

Comino

Hvilken mat bør du prøve på Malta? Hva er den vanligste maten som selges på lokale restauranter?

Søk etter overnatting i Malta

Det maltesiske kjøkkenet

Malta har i lang tid vært sterkt påvirket av sin geografiske nærhet til Italia. Som et resultat av dette er middelhavsmaten delvis lik den i nabolandet Italia, men med mange raffinementer.

På Malta kan man nyte både pasta og pizza i mange forskjellige varianter og smaker. Pizzaen er virkelig deilig, og pastaen tilberedes for eksempel i form av ravioli.

Det finnes mange sjømatretter på menyene. De vanligste rettene er havabbor, sverdfisk, tunfisk og til og med delfin. I tillegg til fisk kan du også nyte blekksprut eller blekksprut. Maten serveres pyntet og krydret med friske urter eller toppet med fløtesaus.

Men det er ikke bare den italienske innflytelsen som er merkbar i de tradisjonelle maltesiske rettene. Tidligere har maten på Malta også blitt påvirket av det britiske, arabiske og til og med indiske kjøkkenet.

Typiske maltesiske spesialiteter

Den maltesiske nasjonalretten er kanin på mange måter. Den mest tradisjonelle er vinbraisert kanin med poteter og grønnsaker, men den serveres ofte med pasta. På restauranter finner du ofte denne retten under det lokale navnet "Stuffat tal-fenek".

Kanin er også en vanlig matrett i maltesiske husholdninger, både ved festlige anledninger og til hverdags.

En annen svært vanlig rett på Malta er fersk havfisk, som du vil finne på absolutt alle restauranter. Tunfisk, sverdfisk og havabbor er vanlig fisk i farvannene rundt her.

Den mest populære fisken blant lokalbefolkningen er lampuki (også kjent som mahi-mahi eller dorado andre steder). Den svært velsmakende fisken vandrer rundt de maltesiske øyene om høsten, spesielt mellom september og desember, så dette er tiden på året for å spise den nytilberedt på lokale restauranter.

Andre tradisjonelle maltesiske retter er blant annet følgende:

  • Bragioli - en biffroulade tilberedt med rødvin og fylt med kapers, oliven eller egg. En yndet hovedrett i maltesiske husholdninger,
  • Spaghetti med kråkeboller - en svært populær rett på restauranter som spesialiserer seg på sjømat. Kråkeboller er en av delikatessene i det maltesiske kjøkkenet og serveres ofte sammen med spaghetti, en rett som kalles Spaghetti Rizzi ,
  • Timpana - egentlig en klassisk lasagne, en bakt pastarett med kjøttdeig og bechamel,
  • Ftira - ved første øyekast en uinteressant brødklump, men ved første smak en uforglemmelig opplevelse. For det første regnes maltesisk brød som et av de beste i verden, og for det andre er ftira fylt med en rekke ingredienser inni, fra oliven, tunfisk, kapers til tomater og tomatpuré,
  • Pastizzi - den mest populære snacksen eller "når du er i humør for noe smått". Dette er små butterdeigsposer fylt med fersk ricottaost, erter, spinat eller til og med sjokolade.

Drikkevarer

Kalksteinsberggrunnen, rikelig med solskinn, den rette brisen og det konstante været garanterer den beste avlingen av rød- og hvitvin hvert år. Det finnes flere vingårder på Malta, og de mest kjente er Marsovin, Meridiana, Delicata og andre familiedrevne bedrifter. De produserer alle kvalitetsviner uten tilsatte ingredienser og til en svært overkommelig pris.

Maltesisk Cisk-øl er lett og ideelt for middelhavsklimaet.

Brusdrikken Kinnie Maltese Lemonade er svært forfriskende, og smaken minner om urtelikør, men uten alkohol. Den lages etter en hemmelig oppskrift av skallet fra røde appelsiner og en blanding av urter. Øya Malta er det eneste stedet hvor den kan smakes.

Med litt fantasi kan Kinnie sammenlignes med den østerrikske drikken Almdudler. Kinnie er imidlertid betydelig mer bitter i smaken.

Slik spiser du som en lokal innbygger

Malteserne liker å gå på restaurant, men de oppsøker først og fremst de restaurantene som ligger langt fra turisttrafikken, det vil si i utkanten av byene eller i innlandet.

De allestedsnærværende bakeriene og konditoriene er svært populære, og her kan du spise pastizzi med cappuccino eller det deilige maltesiske ftira-brødet.

Vanlige restaurantpriser

En middag på restaurant koster rundt 15 euro per person inkludert et glass vin, men det er mer sannsynlig at det koster 20 euro. Forvent en høyere pris for fersk sjømat. Generelt sett er selvfølgelig prisene på restauranter på strender eller i historiske bykjerner 10-20 % høyere enn på restauranter som ligger lenger unna sentrum. Litt billigere på øya Gozo.

Ulike lokale gatekjøkken som tilbyr pizza eller kebab, er også populære.

Eksempler på priser:

  • Hovedmåltid (kanin eller bragioli): 20 euro til 25 euro
  • Pasta: 15 euro
  • Fisk og sjømat: 20 euro til 30 euro
  • Pastizzi eller ftira: 1,50 euro til 3 euro
  • Pizza eller kebabmeny (pommes frites + drikke): 15 euro
  • Lokalt øl 0,5 liter: 3 euro til 4,50 euro
Denne artikkelen kan inneholde tilknyttede lenker som redaksjonen vår kan tjene provisjon fra hvis du klikker på lenken. Se vår side om annonsepolitikk.

Noen spørsmål igjen?

Hvis du har spørsmål eller kommentarer til artikkelen...

0 kommentarer

Logg inn på Cestee

... det verdensomspennende reisefellesskapet

Fortsett med Facebook

Har du ikke en reisekonto ennå? Registrer deg