Tradisjonell mat i Sverige

Sverige

Hva bør man prøve av lokale spesialiteter i Sverige? Og hvor skal man gå for billig mat?

Se hotellpriser i Sverige

Det svenske kjøkkenet

Historisk sett har det svenske kjøkkenet ikke vært særlig rikt. Maten til det store flertallet av befolkningen var begrenset til det som kunne dyrkes eller fanges lokalt.

Kostholdet besto derfor hovedsakelig av grøt, brød, kålrot (som senere ble erstattet av poteter), kål, belgfrukter og supper.

Kjøttrettene ble for det meste tilberedt av fisk, svin, muligens hjort og villfugl. Elg- og reinkjøtt (älg) er også vanlig, oftest tilberedt som biff og servert med poteter og tyttebær.

Svenskene er veldig glade i søtsaker. Lokale bakerier tilbyr et stort utvalg av spesialiteter.

Typiske svenske spesialiteter

Disse rettene bør du ikke gå glipp av i Sverige.

Kjøttboller

Svenske kjøttboller er ikke bare en enkel rett, men et av symbolene på landet. Kjøttboller lages vanligvis av kjøttdeig av okse- og svinekjøtt og serveres med potetmos og tyttebær.

Retten er typisk for hele Skandinavia, men som svensk rett har den blitt verdenskjent på grunn av møbelkjeden IKEA, som i flere tiår har servert dem som hovedrett i sine spisestuer.

Laks

Laks er en svært populær rett, og den tilberedes på et utall forskjellige måter. Den mest populære er saltet laks med poteter og dillsaus.

Surströmming

En rett som er beryktet for hundrevis av YouTube-videoer av folk fra utlandet som prøver å spise den, men til tross for den utrolige lukten fremkaller den oppkast snarere enn appetitt.

Surströmming er en sursild som lages ved å fermentere fiskekjøtt, noe som gir en sterk lukt. Fisken er ekstremt salt, og lukten er så intens at surströmming er forbudt å spise i mange offentlige bygninger.

Vanligvis åpnes boksen under rennende vann og serveres med brød.

Surströmming er sesongmat og selges i butikkene fra omtrent midten av august til lagrene tar slutt, sjelden til neste vår. Surströmming er mest vanlig i Nord-Sverige, der den finnes i alle supermarkeder. I sør selges det svært lite.

Du må regne med at surströmming er en dyr matvare, og en boks på 400 gram koster rundt 450 sek.

Ärtsoppa

Sveriges mest berømte suppe lages av gule erter og tilsettes ulike ingredienser etter eget ønske, oftest kylling.

Sill (innbakt sild)

Sild er en av de mest populære sjøfiskene, og svenskene elsker den.

Den marineres oftest i ulike sauser med forskjellige krydder, så silderettene varierer mye fra region til region. Sild er en av de mest populære forrettene eller lette rettene til middag eller snacks.

Kroppkakor

En typisk rett i Sør-Sverige er melboller fylt med bacon eller røkt kjøtt som serveres med tyttebærsaus.

Det er en av de rimeligste og samtidig svært smakfulle og mettende rettene.

Pytt i Panna

I århundrer har de fattiges mat holdt seg populær selv i dag på grunn av sin hurtighet og upretensiøsitet.

Det er en restemat. Det du har igjen hjemme, blander du sammen. Den grunnleggende ingrediensen er poteter, som skjæres i biter, og du kan ha nesten hva som helst i dem etter smak og behag. Oftest svinekjøtt, tomater, bacon eller agurk.

Smörgåstårta

Denne unike salte desserten består av mange andre smørbrød, skinke, ost eller grønnsaker. Smörgåstårta lages til festlige anledninger, men selges også i enkelte bakerier.

Desserter og søtt

Søte boller fylt med kanel og spesielt kardemomme, som er veldig populært i Sverige, er svært populære.

Stikk innom en av de mange kafeene om morgenen og kjøp en av hver bolle. Vi garanterer at du får en mye bedre frokost enn de intetsigende kontinentale bordene på hotellet.

I de nordlige delene av Sverige produseres det også helt fantastiske boller med innbakte tyttebær, både i søt og salt form.

Semla

Små søte smultringer med pisket krem på toppen, gjerne fylt med mandelkrem og smaksatt med kanel, kardemomme eller uten smak.

Passer godt til frokost og ettermiddagskaffe.

Kladdkaka

Den mest populære kaken blant svenskene er laget av sjokolade med en stor andel smør. Det er derfor den har en litt fet og veldig tykk konsistens.

Kladdkaka mykes opp med pisket krem og bringebær.

Slik spiser du som en lokal innbygger

Svenskene spiser vanligvis hjemme. Når noen inviterer deg hjem på middag, er det et tegn på at de virkelig setter pris på deg. De går sjeldnere på restaurant. Ellers er det veldig vanlig at svenskene lager mat hjemme på forhånd og tar med seg maten til jobb/skole i en boks.

Det er også grunnen til at du ikke finner mange lokale restauranter med lokal mat i Sverige, og når de finnes, har de en tendens til å fokusere på turister og ha veldig høye priser. På restauranter er det praktisk å ha en lunsjmeny.

Den billigste lokalmaten (fra 69 sek), i form av kjøttboller, finner du i spisesalene til møbelvarehuset IKEA.

Hva er viktigst for svenskene? Å gå på "fika". Det betyr å gå på kafé, ta en kaffe, noe søtt og prate med venner. I motsetning til restauranter er kafeer allestedsnærværende og finnes i både store og små byer.

Klassiske gatekjøkken med hamburgere og pommes frites er allestedsnærværende. I Sverige er det lokale selskapet MAX Burgers ledende, men det finnes også McDonald's og KFC. Svært ofte støter du også på pizzeriaer eller kebabsjapper.

Pølser er også populære hos 7-Eleven eller Pressbyrån, som du finner selv i de minste byene.

Vanlige priser på restauranter

  • Spise på restaurant med lunsjmeny - 130 kr
  • Spise på restaurant, ingen spesialiteter - 170 sek på en billigere restaurant, men mer vanlig fra 220 sek og oppover
  • Øl - 60 sek
  • Cocktail - 140 sek
  • Pizza - 100 sek
  • McDonald's-meny - 110 sek
  • Vann - 25 sek
  • Hotdog - 30 sek
Denne artikkelen kan inneholde tilknyttede lenker som redaksjonen vår kan tjene provisjon fra hvis du klikker på lenken. Se vår side om annonsepolitikk.

Noen spørsmål igjen?

Hvis du har spørsmål eller kommentarer til artikkelen...

0 kommentarer

Logg inn på Cestee

... det verdensomspennende reisefellesskapet

Fortsett med Facebook

Har du ikke en reisekonto ennå? Registrer deg