Tradisjonell mat i Hellas
Hvilken mat bør du prøve i Hellas? Hva selges oftest på lokale restauranter?
Bestill overnatting med frokost
Det greske kjøkken
Det greske kjøkkenet er en blanding av middelhavssmaker og orientalske smaker, og er påvirket av tyrkiske impulser, rik på hvitløk, olivenolje og spesielle krydder. Det tilbyr et bredt utvalg av grønnsaker og frukt.
Fisk og kjøtt blir nesten alltid grillet, men lam eller sauekjøtt er å foretrekke.
Typiske grønnsaker er artisjokker, squash, auberginer, squash, squash, paprika og paprika, som regel fylt eller marinert i olje.
Den vanligste drikken er vin og kaffe, som alle grekere elsker og nyter flere ganger om dagen.
Typiske greske spesialiteter
Hellas har gitt verden flere velkjente retter som finnes over hele verden. Men glem ikke å prøve de mindre kjente og kanskje enda bedre greske spesialitetene. La oss ta en titt på et utvalg av de beste tradisjonelle greske rettene.
Hovedretter
Musaka - en av de mest berømte greske rettene, ofte kalt "balkanlasagne". Den består av flere lag med bakt aubergine (sjelden en bolle med courgetteaubergine), ispedd lam og toppet med en bechamelsaus.
Gyros - en populærgresk hurtigmatrett som har spredt seg over hele verden, og som ofte forveksles med tyrkisk kebab eller arabisk shawarma.
Sannheten er at de er svært like retter. De har begge en lignende base, der kjøttet stekes sakte på en roterende pinne og gradvis skjæres av. Mens gyros hovedsakelig lages av svine- og fårekjøtt, lages kebab av kylling, lam eller kalvekjøtt.
Krydringen er også forskjellig, og begrepet "gyros" refererte opprinnelig bare til krydderet som ble brukt til å krydre kjøttet, men ble senere generalisert til å gjelde selve retten. Gresk gyros serveres vanligvis med tzatziki-saus og sjelden i pitabrød.
Souvlaki - etter gyros sannsynligvis den mest populære greske hurtigmaten, eller rettere sagt den maten du kan få når som helst og hvor som helst, fra de bedre restaurantene til de mest nedslitte matbodene.
Souvlaki er små kjøttstykker, vanligvis svinekjøtt eller kylling, som oftest serveres stekt på spyd. Mange boder og restauranter tilbyr imidlertid souvlaki i pitabrød, som er en svært lik rett som gyros i pitabrød.
Fisk - Selv om Hellas er tettere forbundet med havet enn noe annet europeisk land, og til tross for at du kan finne et bredt utvalg av fisk og sjømat på enhver gresk restaurant, er det noe overraskende at fisk ikke er like populært blant grekerne. Sjømat spises kanskje regelmessig, men absolutt ikke hver dag.
Sjømat - i tillegg til fisk tilbyr alle restauranter selvfølgelig også retter (for det meste salater) med annen sjømat som blåskjell, reker og blekksprut.
Gresk salat - den klassiske greske salaten er allestedsnærværende og spises ofte i stedet for som tilbehør. Den kan sies å være veldig lik den hakkede salaten fra Bulgaria, bare mindre smakfull. Den består av biter av fetaost, tomater, paprika, agurker, oliven og løk.
I tillegg til den tradisjonelle greske salaten er auberginesalat også veldig populær.
Forretter og tilbehør
Tzatziki - sannsynligvis det vanligste tilbehøret til kjøtt og andre retter. Tzatziki er en rett med filtrert yoghurt, agurker, hvitløk, olivenolje og en blanding av urter.
Ost eller kjøttboller - en veldig vanlig forrett som er tilgjengelig på nesten alle restauranter.
Dolmades - en utmerket lett rett til varme dager. Dolmades er ruller av dampede vinblader som oftest er fylt med en blanding av ris, mynte, dill, merian og pepper, og dekket med sitronsaft. Men de kan også fylles med kjøtt eller grønnsaker.
Taramasalata - en velkjent rosa pasta eller pålegg, som oftest spises med brød som en forrett. Den er laget av saltet røkt rogn, vanligvis torsk eller multe, som er blandet med hvitløk, løk, sitronsaft og noen ganger brødsmuler.
Avgolemono - en tradisjonell gresk suppe som ofte lages på høytider eller ved viktige anledninger. Basen er kyllingkraft som kokes sammen med ris og kjøtt. De viktigste ingrediensene, nemlig sitronsaft og egg, tilsettes helt til slutt.
Fetaost - Gresk ost er en av de eldste ostene i verden, og kan dateres tilbake til det 4. århundre f.Kr. Den mest berømte er utvilsomt fetaosten, som er laget av 70 % sauemelk og 30 % geitemelk. Ostemassen har en behagelig salt smak og er ikke like aromatisk som f.eks. balkanosten.
Bakt fetaost spises ofte som en forrett.
Pitabrød - det tradisjonelle greske pitabrødet spises til det meste, både til hovedmåltider, frokost og snacks. På restaurant betaler du vanligvis et lite pristillegg for pitabrød på rundt 2 euro.
Søtsaker
Baklava - selv ombaklava opprinnelig ikke er en gresk dessert (den er utbredt i hele Midtøsten), er det sannsynligvis den mest populære lokale søtsaken. Små biter av filodeig er fylt med nøtter, honning og sirup.
Portokalopita - en svært populær appelsinkake som er dynket i en søt sirup, vanligvis appelsin. Denne søtsaken er en av de vanligste frokostalternativene.
Loukoumades - små søte kuler eller smultringer stekt i olje, dyppet i honning og kanel, og er, i likhet med baklava, allestedsnærværende.
Kataifi - smaker som baklava, men deigen er laget til fine nudler som rulles sammen til en ball eller rull, stekes i smør og toppes med sirup.
Tradisjonelle greske drikker
Retsina - en typisk gresk vin (vanligvis hvit, men kan også være rosé) tilsatt furuharpiks, noe som gir den en helt spesiell smak. Retsina serveres ofte til hovedmåltider.
Ouzo - den mest populære greske brennevinen med et alkoholinnhold på opptil 48 %. Det er en anislikør som er smaksatt (i tillegg til anis) med andre urter, vanligvis nellik, kanel, fennikel eller koriander. Ouzo blandes ofte med vann eller is, og grekerne tilbereder alltid en liten snack med fetaost, blekksprut eller gresk pølse loukaniko til.
Metaxa - definitivt verdens mest berømte greske drink. Metaxa destilleres fra flere typer vin og har et alkoholinnhold på rundt 38 %. Kvaliteten på Metaxa vurderes med stjerner, fra tre (den laveste) til tolv (den høyeste, men disse Metaxaene er sjeldne, og prisen tilsvarer det). Det beste kompromisset mellom pris og kvalitet er 5* Metaxa.
Gresk kaffe - en spesifikk tilberedningsmetode som ligner på tyrkisk kaffe. Kaffebønnene brygges i en java ved lav temperatur, noe som resulterer i et kremaktig skum som kalles "kaimaki".
Hvordan spise som en lokal innbygger
Gå ikke glipp av et besøk på en typisk gresk taverna, der du kan smake på alle de greske spesialitetene og kanskje få en dessert som en godbit.
Grekerne er veldig glade i å gå på taverna, og med mindre du befinner deg på en regelrett turistrestaurant på et hotell eller midt i et turistsenter, vil det ofte være flere grekere enn utlendinger på en taverna, selv på feriestedene.
Du kan finne små familiedrevne tavernaer i alle landsbyer, selv de minste, i Hellas.
Bestill meze
Hvis du også vil spise som en lokal, kan du bestille flere typer mat - kalt meze (litt som spanske tapas) - og la dem sirkulere rundt bordet. Og ikke del opp prisen, i Hellas betaler du samlet.
Bakerier og kafeer
En annen attraksjon for matelskere er de utmerkede bakeriene, som i tillegg til ferskt brød tilbyr et stort utvalg av salte og salte godbiter du ikke vil kunne motstå.
Det finnes også kafeer på hvert hjørne med typiske greske søtsaker, der lokalbefolkningen elsker å spise frokost.
Frokosten består som regel bare av kaffe, og deretter bestiller grekerne gjerne en eller annen form for søtsak sammen med en ny kaffe eller cappuccino.
Hvis du vil oppleve den ekte greske atmosfæren, bør du gå på markedene, som også arrangeres i småbyene, minst én gang i uken. Fetaost, ekte gresk yoghurt eller honning er for eksempel veldig godt.
Gi tips på restauranten
Generelt er ikke drikkepengekulturen i Hellas særlig innarbeidet, og spesielt på de mindre turistede tavernaene forventes det ikke at man gir driks, og det er ingen faux-pas hvis man ikke legger igjen noe.
Det er mer vanlig å gi driks på turiststeder, men det finnes ingen sosialt akseptabel grense. I stedet rundes det vanligvis bare opp til nærmeste velkalkulerte beløp.
Vanlige priser på restauranter
Prisene varierer avhengig av sted og sesong, men vanligvis koster en hovedrett med kjøtt fra 9 euro utenfor feriestedene, en salat koster 5 euro og en kaffe eller en halvliter fatøl fra 2,50 euro.
Det er dyrere på øyene og på mer turistede steder. En typisk moussaka koster mellom 8 og 12 euro, fisk og sjømat rundt 20 euro, mens den billigste souvlakien koster mellom 6 og 10 euro.
Hvis du går ut for å more deg, må du regne med å betale rundt 10 euro for en cocktail.
Før du drar, bør du sjekke internett for å få anbefalinger om tavernaer som er populære i området, og i det minste prøve å bestille bord på forhånd. Hvis du ikke gjør det, må du være forberedt på å vente i flere titalls minutter. Noen tavernaer har bokstavelig talt køer.
Noen spørsmål igjen?
Hvis du har spørsmål eller kommentarer til artikkelen...