Tradisjonell mat i Bulgaria

Bulgaria

Hvilken mat bør du prøve i Bulgaria? Hva selges oftest på lokale restauranter?

Bestill overnatting med frokost

Det bulgarske kjøkkenet

Det lokale kjøkkenet er laget av lokalt dyrkede råvarer med mye grønnsaker og salater. Måltidene pleier å være lette. De viktigste kjøttslagene er kylling og fisk.

Det bulgarske kjøkkenet regnes som et av de sunneste i Europa.

Den store andelen grønnsaker og meieriprodukter sies å være årsaken til den lange levetiden.

Typiske bulgarske spesialiteter

Bulgarerne hevder å ha "oppdaget" yoghurten i landet sitt, som de kaller kiselo mljako. Dette produktet inneholder spesielle bakterier som beskytter kroppen mot giftstoffer og til og med enkelte kreftformer. Denne spesialiteten er da også bare tilgjengelig i Bulgaria. Dessuten er det en stor tradisjon for vinproduksjon her, og særlig rødvinene er utmerkede.

Hakket salat - basen er balkansk ost. Den kalles "syrene" og har en litt søtlig til smøraktig smak. Andre ingredienser er agurker, tomater og søt løk, oliven og litt dressing. Enkelt og velsmakende. Bulgarerne starter gjerne hovedmåltidet med denne retten (i stedet for vår suppe).

Supper - i Bulgaria representerer de ofte hovedretten, og noen av dem hører til de bulgarske nasjonalrettene. Typiske supper er:

  • Bob čorba: Tykk bønnesuppe,
  • Tarator: kald suppe laget av surmelk med dill, agurker og nøtter,
  • Pilšeka supa: kyllingsuppe,
  • Ribena supa: fiskesuppe,
  • Škembe čorba: innvollssuppe med paprika og litt melk.

Kefta og kebab - i Bulgaria spises kjøtt oftest hakket og grillet.

Kefti er en av de mest tradisjonelle og billige rettene som du kan finne i absolutt alle boder, gatekjøkken og restauranter. Dette er faktisk de klassiske minikjøttbollene, mens kebabpčata (noen ganger også kebabče) er kjøttboller med en avlang form som ligner veldig på chevapčič.

Det vanligste krydderet som brukes i kjøttdeig er romersk spisskummen eller saturejka. Kebab selges ofte som et raskt mellommåltid i brød eller bolle, og på restauranter gjerne med pommes frites.

Musaka - en tradisjonell rett fra Balkan. Det er en blanding av kjøttdeig og grønnsaker som løk, hvitløk, aubergine og tomater. Noen ganger med poteter.

Banitsa - en klassisk saltekake som du finner i alle bakerier, og som er typisk for Bulgaria. Kaken er laget av butterdeigslignende deig, og fyllet består av deilig aromatisk ost, fløte og hvit yoghurt.

Fisk - som i alle kystland kan bulgarske restauranter skilte med et bredt utvalg av sjømat. Blant de mest populære er havmakrell, svært fine fileter av svarthai eller grillet sild.

En spesiell delikatesse er den lille caca-fisken, som smaker veldig likt sardiner. De stekes i røre og spises vanligvis etter hovedmåltidet eller bare som chips eller popcorn.

Kashkaval - er en typisk bulgarsk hardost laget av både ku- og sauemelk. Den har sin opprinnelse i de bulgarske fjellene Rila og Pirin, men den aromatiske smaken er kjent over hele verden.

Drikkevarer

Når det gjelder brus, drikker bulgarerne for det meste mineralvann, og de er veldig glade i å drikke te til eller etter måltidene. Vær imidlertid oppmerksom på at hvis du bestiller te på en restaurant, får du automatisk en lokal urtete. Hvis du vil ha klassisk svart te, må du be eksplisitt om "svart te".

Når det gjelder alkoholholdige drikker, er lokalbefolkningen mest glad i øl. Bulgarsk øl er ganske godt, og de mest kjente lokale merkene er Zagorka, Ariana og Burgasko. Øl fra Tsjekkia er også svært populært i Bulgaria.

Vin er også et veldig godt bulgarsk produkt. Det gunstige klimaet og det kuperte landskapet gir ideelle forhold for dyrking av druer. Vin er også svært billig i Bulgaria, og du kan kjøpe en flaske av god kvalitet fra ca. 3 euro.

En spesiell drikk er Boza, som sannsynligvis har sin opprinnelse i Tyrkia, men som også er svært populær her. Det er en gjæret maltdrikk med tykk konsistens og en litt syrlig, søtlig smak. Alkoholinnholdet er på ca. 1 %.

Av den harde alkoholen er følgende drikker typisk lokale:

  • Rakije - opprinnelsen til denne brennevinen laget av druer, plommer og fiken er omdiskutert i flere land på Balkan, og hvor den egentlig kommer fra, er sannsynligvis umulig å bevise med sikkerhet. Uansett er det en av de mest populære brennevinstypene i Bulgaria,
  • Mastika - en anisdrikk som skal inneholde minst 47 % alkohol. Den serveres avkjølt.

Hvordan spise som en lokal

Lokalbefolkningen foretrekker å spise i små boder eller små restauranter med plaststoler i hagene 4 eur.

Den desidert vanligste bulgarske hurtigmatretten er "chlabcha i kebabcha". Det er en kjøttbolle lagt i et brød med en skive løk og agurk og toppet med tomatketchup. Det smaker akkurat som kjøttpudding med satay.

Det finnes mange lignende boder og minirestauranter i Bulgaria, og du kan finne dem i alle større landsbyer. På de største feriestedene ved Svartehavskysten er de imidlertid i ferd med å vike plassen for dyrere turistrestauranter, og det er bare i metropolene Varna eller Burgas, eller på de minste feriestedene, at du vil oppleve et virkelig autentisk Bulgaria.

Denne artikkelen kan inneholde tilknyttede lenker som redaksjonen vår kan tjene provisjon fra hvis du klikker på lenken. Se vår side om annonsepolitikk.

Noen spørsmål igjen?

Hvis du har spørsmål eller kommentarer til artikkelen...

0 kommentarer

Logg inn på Cestee

... det verdensomspennende reisefellesskapet

Fortsett med Facebook

Har du ikke en reisekonto ennå? Registrer deg