Tradisjonell mat i Indonesia
Hvilken mat bør du prøve i Indonesia? Hva selges oftest på lokale restauranter?
Søk etter overnatting i Indonesia
Indonesisk mat
Stiftematen er ris (nasi), som indoneserne spiser tre ganger om dagen. Det vanligste tilbehøret til ris er kylling eller fisk i ulike krydrede sauser eller stekt.
Kjøkkenet er til en viss grad påvirket av den lokale religionen, så svinekjøtt, som er forbudt i islam, møter du i utgangspunktet bare på Bali, hos de naturlige stammene og på kristne eller kinesiske restauranter.
På hinduistiske Bali er det til gjengjeld vanskelig å finne storfekjøtt.
Det andre vanlige tilbehøret er nudler (mie).
Du vil også støte på ulike typer supper, som indoneserne selvfølgelig bestiller ris til.
Sambal, en chilipeppersaus, er alltid tilsatt måltidet, og du kan også krydre det med "kecap manis", som er en tykk, søt soyasaus.
Lokale retter er generelt veldig sterke. På de fleste restauranter eller warungs kan du også be om en "bunkus", som er takeaway. De pakker porsjonen din inn i matpapir, flytende i små poser. Da kan du spise slik mat på en lengre reise.
Typiske indonesiske spesialiteter
Rettene du oftest vil støte på på menyen:
- Nasi goreng - stekt ris
- Ayam goreng - stekt kylling
- Ikan goreng - stekt fisk
- Mie goreng - stekte nudler
- Satay - stekt (oftest) kyllingspyd med peanøttsaus
- Soto ayam - en deilig suppe med ris, nudler, grønnsaker og kylling
- Bakso - suppe med kjøttdeigboller
- Babi - svinekjøtt
- Sapi - storfekjøtt
- Gado-gado - grønnsakssalat med tofu, egg og peanøttsaus
- Cap-cay - blandede stekte grønnsaker
- Tempeh - stekte tofuskiver
- Tahu - fermenterte soyaskiver
- Pisang goreng - stekt banan
Ikke å forglemme er det store utvalget av eksotiske frukter som salak (slangefrukt), jackfrukt (brødfrukt), mariqisa (pasjonsfrukt), klenkeng eller rambutan (ligner litchi i smaken), mangostan, sirsak, carambola, ananas, mango, avokado og den kontroversielle durianen.
De ferske juicene som tilbys på de fleste restauranter eller warungs er perfekte.
Typiske drikkevarer
- Air minum - drikkevann
- Teh - te
- Tehjahe - ingefærte
- Es teh - iste (te med is)
- Kopi - kaffe (tyrkisk)
- Es jeruk - presset sitrus med vann, sukker og is
- Susu - melk
- Jus - juice
Alkohol er ganske dyrt her. Bintang-øl er det ledende ølet blant turister, og forskjellige regioner tilbyr også spesifikke brennevin, viner eller likører (arak, anggur, tuak, moke, ...), hvis du vil smake på det, pass opp for kvaliteten på alkohol. Noen turister har blitt forgiftet av hjemmelaget konjakk.
Lokalbefolkningen tror på naturens kraft. Du kan komme over en butikk som heter "Jamu" underveis. Den selger naturmedisiner. Hvis du kan beskrive noen av plagene dine for urtemedisineren (som sannsynligvis ikke snakker engelsk), kan du se frem til en medisin som lokalbefolkningen ikke kan få nok av.
Under ramadan må du være forberedt på at butikker og spisesteder kan være stengt på dagtid. Dette er fordi muslimer faster på dagtid og først spiser når det blir mørkt.
Slik spiser du som en lokal innbygger
De fleste indonesere som ikke spiser hjemme, går til warungs eller mobile boder for å spise. De spiser ofte ikke ved bord, men sitter på matter.
Maten får du ofte i en dyp tallerken, og hvis du spiser med bestikk, får du skje og gaffel. Skjeen holdes i høyre hånd, gaffelen i venstre hånd, og gaffelen brukes til å føre maten over på skjeen.
Mange lokale spiser med hendene, men hvis du velger å gjøre det, bør du alltid bruke høyre hånd. Den venstre anses som uren, og indonesere har den ofte hengende langs kroppen.
Ta maten mellom fingrene og skyv biten inn i munnen med tommelen. Det anses ofte som høflig å spise opp hele porsjonen. Det er heller ikke høflig å fnyse, selv om den krydrede maten får tårene til å trille. Snubling er tillatt.
Lokale gatematboder (warungs) finnes i stort antall over hele landet. Disse lokale restaurantene finnes ofte i selv de minste landsbyene, og i byene er det dusinvis av dem i en og samme gate.
Vanlige priser på restauranter
Indoneserne spiser hovedmåltidet sitt til frokost, for eksempel ris, nudler, supper eller ulike grøter, og prisen i en warung (en typisk indonesisk gaterestaurant eller bod) er vanligvis rundt 20 000 idr.
I turistområder som Bali eller Yogyakarta sentrum kan prisene være mer enn det dobbelte, og et normalt måltid på en lokal restaurant kan kjøpes for rundt 40 000 idr.
Lunsj eller middag koster omtrent det samme, øl på restaurant kan du få fra rundt 40 000 idr, fersk juice fra rundt 10 000 idr.
Noen spørsmål igjen?
Hvis du har spørsmål eller kommentarer til artikkelen...