Tradisjonell mat i Japan
Hvilken mat bør du prøve i Japan? Hva selges oftest på lokale restauranter?
Kjøp billetter til Japan på forhånd
Det japanske kjøkkenet
Fordi Japan er et sesongbasert land, kan du smake på noe forskjellig i nesten hver måned av oppholdet ditt. Det meste du kan komme over:
soba-nudler - bokhvetenudler som serveres kalde i sommermånedene (zaru soba) eller varme i vintermånedene. En av de grunnleggende variantene er kake soba (bokhvetenudler med buljong).
Udon-nudler - tykke hvetenudler med gulaktig farge som serveres som sobanudler.
Nudel ramen - ramen-suppe kan generelt tilberedes på mange måter, nudlene er eggnudler i kinesisk stil, men ramen er så populær i Japan at lokalbefolkningen tar den som sin egen. Det viktigste med ramen er buljongen, produksjonen er vanligvis hemmelig, så hver ramen-restaurant tilbyr en annen smaksbuljong, selv om det er den samme retten. I tillegg til buljong og nudler er det grønnsaker og kjøtt på forskjellige måter.
Gyoza - fylte poser med kjøtt og grønnsaker, dampet eller stekt.
Tempura - grønnsaker, sjømat og fisk som er belagt på samme måte som tri-wrap, men resultatet er merkbart sprøere.
Sushi - for det meste rå fisk med ris og tang. Typisk sushi er en rulle med ris og kjøtt belagt med tang og kalles maki. Ris med fisk på toppen kalles nigiri. Selve skivene av rå fisk kalles sashimi.
Natto - fermenterte soyabønner som er lysebrune i fargen. De har en veldig skarp lukt og en typisk sterk smak, og utlendinger kan ofte ikke engang smake dem på grunn av den sterke lukten. De er imidlertid veldig sunne!
Bentó - matboks, egentlig litt av hvert. Det er typisk å kjøpe bentos til toget eller shinkazen, de selges rett på perrongene.
Senbei - riskjeks dekket med soyasaus og tang, som ligner på den berømte "japanske miksen" her.
Te - sencha - typisk grønn te, genmaicha - grønn te med ristet ris, mugicha - byggte, matcha - pulverisert te med en bitter smak som hovedsakelig brukes i teseremonier og som smakstilsetning i søtsaker osv.
Alkohol - sake - risvin, en typisk japansk alkohol. Shouchu - japansk søtpotetsprit. Øl - Asahi, Sapporo, Kirin, Yebisu, ...
Godteriog søtsaker - tradisjonelle søtsaker er laget av rismel, stivelse og anko søte bønner.
Hva du ikke skal gjøre når du spiser
Ikke stikk spisepinner i risen, men legg dem på bollen. Spisepinner stikkes bare ned i risen under begravelsesritualer.
Ikke stikk spisepinner i sushi, det er veldig uhøflig. Det er vanlig å spise sushi med hendene hvis du ikke vet hvordan man bruker spisepinner. I Japan, derimot, spises sushi med hendene av ekte kjennere og gourmeter.
Ikke send mat fra spisepinner til spisepinner, det fremkaller et annet buddhistisk begravelsesritual, det å ta bein.
Slik spiser du som en lokal innbygger
Det er trygt å spise på lokale restauranter. Japanske hygienestandarder er blant de høyeste i verden.
Lokale selvbetjente spisesteder er allestedsnærværende, der du bestiller i en kiosk, betaler med kort og får et enkelt, men som regel godt og, viktigst av alt, svært billig måltid.
Disse bistroene er svært populære blant japanerne, både når det gjelder frokost- og middagsmenyer.
Noen spørsmål igjen?
Hvis du har spørsmål eller kommentarer til artikkelen...